Ciasta i Wypieki

Przepisy na ciasta z własnego doświadczenia.

Get Adobe Flash player

Placek Hiszpański

Przygotowanie:   Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sodę, posiekaną nożem margarynę, miód, całe jajka i połączyć wszystkie składniki. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść. Trzy placki rozwałkować na wielkość tortownicy (śr. 25 cm). Piec każdy placek osobno po 15 minut w temperaturze 180 stopni C (w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Przestudzić. Krem z kaszy manny: Mleko zagotować z kaszą manną, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej ucierać (miksować). Na koniec dodawać po kilka łyżek ostudzone mleko z kaszą manną i cały czas miksować do połączenia się składników. Krem wstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia. Przekładanie: Jasny spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć 1/3 kremu. Potem ciemne ciasto, ponownie dżem z czarnej porzeczki i 1/3 kremu. Następnie drugie jasne ciasto, znów dżem i pozostała część kremu. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowywania polewy czekoladowej. Na koniec ciasto polać polewą czekoladową (np. przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z masłem) i udekorować płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi i rodzynkami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (ciasto najlepsze jest drugiego, trzeciego dnia, gdy wszystkie składniki odpowiednio się połączą i ciasto zmięknie).








SKŁADNIKI








Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci
DSTSS pod numer 7243 koszt smsa (2,46zł)


Już nie długo nowe Przepisy